Riječ župnika

Zašto mi slavimo Božić i što mi od Božića očekujemo?

Božić nam je sve bliže. Stoga smo radosni. Liturgija nas poziva da svjedočimo za Boga koji dolazi. Svjedoci su radosni ljudi.

Jedan od najvećih svjedoka Krista u našoj povijesti jest sveti Pavao. Krista je propovijedao čitavim tada poznatim svijetom, pa je prozvan „Apostol naroda“

On nas danas poziva na radost: „Braćo, radujte se uvijek. Ponavljam: radujte se! Gospodin je blizu!“ (Fil 4,45).

Bog je izvor najdublje i najveće radosti za čovjeka, zato su Božji svjedoci radosni ljudi i šire radost gdje god se pojave.

Prorok Izaija izlazi pred nas da posvjedoči za Mesiju koji donosi čudesnu novost i promjenu svijeta: hromi će tada hodati, slijepi će ponovno gledati, bolesni ozdravljati, zatvorenici izlaziti na slobodu, a siromasima će se propovijedati Radosna vijest.

Sve se to obistinilo kad je Krist stupio među nas ljude: liječio je bolesne, slijepe, hrome, gubave, uskrisivao mrtve i propovijedao Kraljevstvo Božje. Koliko čudesne radosti je donio ljudima.

Drugi veliki svjedok je Ivan Krstitelj. Svjedok snažne vjere i ljubavi, strogoga života i nesebičan. „On dođe da posvjedoči za svjetlo, da svi vjeruju po njemu!“

U poniznosti Ivan govori da nije dostojan sagnuti se i odriješiti Isusovu obuću.

Ivan ima živu svijest o Isusovoj veličini i spreman je duboko mu se pokloniti. Uči nas da i mi što bolje upoznamo Krista kao veličinu, da ga priznamo svojim Spasiteljem i da ga zavolimo. Tek tada ćemo osjetiti pravu radost.

Ivan Krstitelj, veliki svetac najavljuje Božji posjet – dolazak Mesije – Spasitelja. Ivan je jedan od svetih, najveći među najvećima.

Nije čudo što su mnogi dolazili sa svih strana da vide i čuju to čudo, tog isposnika što grmi iz pustinje.

Jednoga dana službeno ga zapitaše izaslanici židovskih vođa: “Tko si ti … Što ti kažeš sam o sebi?” Njegov je odgovor: “Ja sam glas jednoga koji viče u pustinji: Poravnite put Gospodnji!” Nisam Mesija – Spasitelj nego njegov glasnik, njegov zvučnik.

“Među vama stoji netko koga vi ne poznate.” Da, među nama je veliki Netko, onda, danas i uvijek: premalo poznat, često nepoz¬nat, prečesto izdan – On, Bogočovjek, Isus Krist.

On je utkan u povijest svijeta, u sva zbivanja, u sve događaje, u svačiji život. On je s nama uvijek. On je nama vječna sadašnjost; neugasivo Svjetlo – sunce stoljeća, naša radost i naša sreća. On je vječan i vječno među nama, i nitko ga ne može ukloniti!

Isus je među nama: u svojoj Crkvi, u Euharistiji, u svojoj milosti po kojoj je prisutan i djelatan u krštenicima, ali svijet ga ne poznaje.