Blagdan Sv. Nikole 06.12.

Njegovi imućni roditelji odgojili su ga kao pobožnog kršćanina u doba kad je kršćanstvo još bilo u počecima. Nikola je poštivao Isusovu zapovijed „Prodaj ono što posjeduješ i novac daj siromašnima.“(Mt, 19,21, Mk 10,21). Postao je biskup u Miri još kao mladić i bio je nadaleko poznat po svojoj darežljivosti prema siromašnima i po ljubavi prema djeci. Godišnjica smrti Nikole (6. prosinca) obilježava se kao dan kad on posjećuje djecu i razveseljava ih darovima.

Mnoge legende o Nikoli vezane su uz more. Kad je kao mladi hodočasnik putovao po Svetoj Zemlji, hodao je Isusovim putovima kako bi što bolje upoznao njegov život. Za jedne snažne oluje doživio je brodolom. Cijelo vrijeme, koliko je trajala oluja, smireno je molio. Pred zaprepaštenim mornarima vjetar i valovi odjednom su prestali i svi su se spasili. Zbog toga se danas Nikola smatra i zaštitnikom pomoraca.

Sveti Nikola uvijek je u pratnji, ali su pratitelji različiti. Običaj vuče korijene iz srednjeg vijeka fasciniranog vječnom borbom između dobra i zla. U ruralnim krajevima Austrije, Češkoj, Slovačkoj, Švicarskoj, Sloveniji i u Bavarskoj te u Hrvatskoj Svetog Nikolu prati Krampus. On je oličenje zla, a crn i zločest i zapravo je oličenje vraga iz dječjih priča. U Hrvatskoj nosi djeci šibu kao upozorenje da budu dobra. Služi uglavnom za plašenje djece. Riječ krampus dolazi od staronjemačke riječi krampen što znači pandža. U Njemačkoj se popularno naziva Ruprecht, spušta se kroz dimnjak noseći vreću darova koje dijeli Sveti Nikola. U Nizozemskoj nazivaju ga Crni Petar, u Francuskoj to je Zli Mesar. U nekim zemljama Sveti Nikola dolazi na bijelom konju ili magarcu (Francuska, Belgija) ili u pratnji anđela koji štite djecu od vraga.

Jedna od priča o darivanju Svetog Nikole govori o darivanju tri siromašne sestre kojima je trebao miraz. Svaka od njih čudom je dobila vreću zlata koja je navodno ubačena kroz prozor i završila u čarapi koja se sušila pokraj vatre. Tako je u zapadnim zemljama počeo običaj vješanja božićnih čarapa pored vatre. Kod nas se zadržao običaj da djeca moraju očistiti čizmicu i u noći uoči blagdana Svetog Nikole staviti ju u prozor. Ujutro djecu u čizmici čekaju darovi, a nađe se tu i pokoja šiba, ako je prste umiješao i Krampus!